Konya’da Buğday Rekoltesi Kuraklık Etkisiyle Düşüş Bekliyor

Konya, Türkiye’nin önemli buğday üretim merkezlerinden biri olarak bilinirken, 2025 yılı için beklenen buğday rekoltesinde düşüş öngörülüyor. Geçtiğimiz yıl 2 milyon ton civarında gerçekleşen buğday üretiminin, bu yıl kuraklığın etkisiyle %10-15 oranında azalacağı ve 1,7-1,8 milyon ton civarında gerçekleşeceği tahmin ediliyor.
Konya Buğday Üretiminde Kuraklık Alarmı
Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Tekbaş, 2025 yılı saha gözlemleri ve Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) bildirimlerine dayanarak yaptığı açıklamada, Konya genelinde ekmeklik buğday ekim alanlarında %5 civarında artış yaşandığını, buna karşılık makarnalık buğday ve arpa ekim alanlarında %5 oranında azalma görüldüğünü belirtti. Tekbaş, özellikle geçen yıl mısır ekimi yapılan yerlerde buğday ekimine yönelimin arttığını vurguladı.
Tekbaş, “Bu sezon ekimlerin geç yapılması ve kasım ayının yağışlı geçmesi ile bölge genelinde önemli bir çıkış sorunu yaşanmamıştır. Kuru arazilerde aralık ve ocak aylarının kurak geçmesi bitkilerin kardeşlenmesini biraz olumsuz etkilemiştir. Mayıs ayı başına kadar kıraç alanlarda bölge genelinde bitki gelişimleri hep bıçak sırtında gerçekleşmiştir. Toprakta fazla bir nem stoğu olmadığı için bitki gelişiminin çok hızlandığı mayıs ayındaki yağışlar rekolte üzerine çok belirleyici olmuştur” dedi.
Soğuk Stresi ve Yağışların Etkisi
Konya, Karaman, Aksaray ve çevresinde 11 Nisan’da yaşanan soğuk stresi, mayıs ayında yağışların geç gelmesiyle birleşince, çoğu kıraç arazinin biçilemeyecek duruma geldiği belirtiliyor. Bölgede sıcak soğuk dengesizliği nedeniyle bitkilerde stres kaynaklı kısa boylu başaklar oluştu. Mayıs ayı sonundaki yağışlar, Sivas-Kayseri, Yozgat gibi rakımı yüksek illerde daha faydalı olurken, Konya’nın ova kesimindeki kıraç alanlarda beklenen olumlu etkiyi göstermedi.
Tekbaş, “Bu yıl buğdayda bitki boylarının beklenenin altında olduğu görülmektedir ve bu durum gerek sap-saman gerekse dolaylı yönden dane verimi üzerine olumsuz yansımıştır” dedi. Konya ve Yozgat illerinde yağış düşüklüğünün çok daha belirgin olduğu ve yağışların bölgede çok lokal düşmesi nedeniyle bu rakamların illerdeki her ilçeyi temsil etmediği vurgulandı.
Sulu Tarımın Rolü ve Gelecek Beklentileri
Konya, Karaman, Eskişehir ve Aksaray illerinde kuru tarımdan daha çok sulu tarımda buğday ekili alanların olması, kuraklık kaynaklı açıkları kapatmak için olumlu bir faktör olarak değerlendiriliyor. Sulu buğday tarlalarında başakların tane doldurması istenilen şekilde gerçekleşti. Ancak, Mayıs ayı yağışlarının normal seyrinde düşmemesi ve çok geç gelmesi rekolteyi olumsuz etkiledi.
Konya’daki buğday rekoltesinde beklenen düşüş, özellikle un sanayi ve gıda sektörünü etkileyebilir. Rekolte düşüşü, buğday fiyatlarında artışa neden olabilir ve bu da un, ekmek ve diğer buğday bazlı ürünlerin fiyatlarını etkileyebilir. Bölgedeki çiftçiler için de gelir kaybına yol açabilir.
Önümüzdeki dönemde, iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkmak ve buğday üretimini sürdürülebilir kılmak için sulama sistemlerinin iyileştirilmesi, kuraklığa dayanıklı buğday çeşitlerinin geliştirilmesi ve çiftçilerin bilinçlendirilmesi büyük önem taşıyor.